A táplálék kiegészítők szerepe ma már szinte elengedhetetlen a sportolók körében. De egy átlag hétköznapi életvitel során is szükségünk lehet bizonyos kiegészítőkre. Szerepük nem elhanyagolható, megítélésük sokszor sajnos teljesen téves és alaptalan vádakkal illetik őket. Ebben a kis írásban pár tévhitet lerombolunk és a legfontosabb tulajdonságaikat helyre rakjuk.

táplálék kiegészítők szerepe

Ha szeretnéd meggyőzni a szüleidet, hogy a táplálék kiegészítők nem károsak és fontosak a sportoláshoz, akkor az alábbi érveket vetheted fel:

  1. A táplálék kiegészítők olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek hiányozhatnak az étrendből, és fontosak a sportteljesítmény és a testi egészség szempontjából.

  2. A táplálék kiegészítők biztonságosak, ha megfelelően használják őket, és orvos vagy szakember tanácsát is igénybe veszik használat előtt, ha szükséges.

  3. A sportolóknak nagyobb mennyiségű tápanyagra van szükségük, mint a nem sportolóknak, és a táplálék-kiegészítők segíthetnek abban, hogy a testüknek szükséges összes tápanyagot megkapják.

  4. A táplálék kiegészítők segítenek a regenerálódásban, az izomépítésben, a teljesítmény javításában és a fáradtság csökkentésében.

  5. Azokat az táplálék kiegészítőket amiket étkezés kiegészítéseként fogyasztunk, szakemberek által javasoltak és teszteltek. Valamint szigorú élelmiszer ipari előírásoknak megfelelnek.

  6. A táplálék kiegészítők használatával biztosítani tudod, hogy a tested a szükséges összes ásványi anyagot, vitaminokat és fehérjéket megkapja.

  7. A Fehérje és a táplálék kiegészítők nem illegális teljesítményfokozó szerek, nem pult alól adják. Boltban megvásárolható ellenőrzött élelmiszerekről van szó.

Egy jó példa az érveléshez

Amivel szeretek példálozni az érvelésnél az a következő: Fehérjék már az anyatejben és még a baba tápszerekben is találhatóak és fontos szerepet töltenek be a csecsemő fejlődésében.

Röviden – tömören

Ha röviden szeretném mondani: Fehérjékre ha sportolsz, ha nem szükség van. Ha sportolsz akkor nyilván többre. Amit nem lehetetlen fedezni szilárd táplálékból, de nagyon nagy odafigyelést igényel és nehezen beilleszthető a hétköznapi életbe. Táplálék kiegészítőkkel mindezt fedezni jóval egyszerűbb feladat.

egészséges táplálkozás változatos étrend

Fontos infók

Az is fontos, hogy meg kell érteni, hogy a táplálék-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és egészséges táplálkozást, hanem csupán kiegészítik azt. A táplálék-kiegészítők használata nem helyettesíti a változatos étrendet, és nem pótolja az egészséges táplálkozás fontosságát. Az adagolást és az alkalmazást az orvosok vagy szakemberek által javasoltak szerint végezzük, és kerüljük a túladagolást.

A táplálék-kiegészítők kiválasztásánál, olyan termékeket válasszunk amelyek minőségi és hiteles forrásból származnak.

Ha tutira akarsz menni

Azt javasolnám, hogy ha lehetséges, kérj tanácsot a sportorvostól, táplálkozási tanácsadótól, személyi edzőtől vagy más szakembertől, hogy meggyőzd a szüleidet arról, hogy a táplálék-kiegészítők biztonságosak és hasznosak lehetnek a sportoláshoz.

Természetesen engem is nyugodtan megbízhatsz ezzel a feladattal!

Itt tudod felvenni velem a kapcsolatot: https://szvetlikcsongor.com/kapcsolat/

Ahol kedvedre válogathatsz a táplálék kiegészítő palettán:

MyProtein